הבלוג של רחלי לביא
איך בודקים עימוד?
הספר שלכם נכתב, נערך הוגה, וסוף־סוף, אחרי כל התלאות וכל הסבבים, גם עבר עימוד.
כבר יש לכם קובץ מעומד (כלומר מסודר גרפית ככה שנשאר רק להדפיס), וקובץ של כריכה, והדבר שאתם הכי רוצים בעולם זה לשלוח אותו לדפוס כבר, לחבוק ספר חדש, ספר שלכם! ולהודיע לכל מי שאתם מכירים שהוא זמין לרכישה.
הדבר שאתם הכי (ואני אדגיש: הכי) לא רוצים הוא לעבור עליו. שוב…
בשורה מבאסת: זה מה שאתם אמורים לעשות עכשיו.
אל תוותרו על השלב הזה בשום פנים ואופן. לא תאמינו כמה פספוסים מתגלים בעימוד, שטויות קטנות ומביכות שמעבר אחד נוסף היה חוסך לכם, ועם זאת – דברים שלא יכולתם לראות קודם.
שכנעתי אתכם?
יופי.
אז איך עוברים על עימוד?
יש כמה דרכים:
הראשונה היא לחזור לעורכת שאצלה ערכתם את הספר ולשלם לה גם על מעבר על העימוד. היתרונות: העורכת כבר מכירה את הספר ואת כל השיגעונות שלכם. היא יודעת למשל שאתם לא מוכנים בשום פנים ואופן לכתוב את המילה כול גם בסוף מבע, והתעקשתם שכל "כול" יהיה "כל". היא יודעת שאתם מתעבים את החלטות האקדמיה ואצלכם בספר לא יהיה שום "אימא" ושום "אומנם" ובטח שלא "דוגמה", רק "אמא" ו"אמנם" ו"דוגמא", ושהאקדמיה תיחנק עם ההחלטות החדשות שלה וכן הלאה וכו'; והיתרון הגדול ביותר הוא שהיא לא תתחיל להעיר לכם על כל הדברים האלה שכבר רבתם עליהם, ותחסוך זמן לכם ולה. (כי הדבר שהכי אסור לעשות בשלב הזה הוא עריכה. אני רצינית.)
החיסרון: העורכת כבר מכירה את הספר שלכם כל כך טוב, שהמוח שלה עלול לעשות תיקונים, ויהיו דברים שהיא עלולה לא לראות.
הדרך השנייה היא לפנות לעורכת שלא עבדתם איתה, לעימוד בלבד. היתרונות והחסרונות שלה הפוכים בדיוק לאלו של העורכת שכבר עבדתם איתה: היא לא מכירה את כל השיגעונות שלכם ותרצה לתקן אותם, ולעומת זאת, היא לא מכירה גם את הספר, ככה שדברים שהמוח שלכם ושל העורכת מתקן – יקפצו לנגד עיניה.
הדרך השלישית היא לעבור על הספר בעצמכם. היתרון הגדול הוא שזה לא יעלה לכם כסף (אין לי פתרון לעניין הזמן, סליחה).
החיסרון: יש דברים שאתם לא יודעים שצריך לבדוק.
לטובת מי מכם שלומדים מהר ומוכנים לעשות את העבודה לבד (ולא משנה כמה פעמים כבר עברתם על הטקסט הזה וכמה נמאס לכם לקרוא אותו…) הנה כמה כללים לבדיקת עימוד:
- קראו היטב את כל הספר מהתחלה ועד הסוף. קראו לאט. בריכוז. אל תרפרפו ואל תדלגו. קפה יכול לעזור לכם לצלוח את השלב הזה. גם שוקולד. מניסיון.
- שימו לב לטעויות הקלדה ושגיאות כתיב. ייתכן בהחלט שרק עכשיו, בפונט אחר, בארגון אחר של הטקסט על הדף, תראו אותן. אלה הטעויות הכי הכי מבאסות. זו הסיבה שחייבים לקרוא לאט.
- שימו לב למספרים. מספרים נוטים להשתבש במעברים מוורד לאינדיזיין, ובמעברים בין תוכנות בכלל. שנים נוטות להתהפך, גם תאריכים, גם טווחי מספרים. הבנתם.
- שימו לב גם למעברים בין שפות. אם יש פתאום מילה לועזית בטקסט – היא מועדת לפורענות. אל תפספסו.
- ודאו שכל הטקסט עבר בהצלחה מהוורד לקובץ ה-PDF שבידכם. לעיתים נשמטים קטעים. זה קורה. מחשבים הם לא יצורים מושלמים. (זה אומר שאתם חייבים להיות ערים למשמעות של מה שאתם קוראים ולא רק לאיות. נשמע טריוויאלי, אבל זה לא כזה פשוט באחת בלילה אחרי כמה שעות טובות של קריאה…)
- העמוד נגמר בשורה בודדה שמתחילה את הפסקה הבאה? לא טוב. סמנו למעמד/ת להעביר את השורה הזו לתחילת העמוד הבא, או להעביר מתחילת העמוד הבא עוד שורה לסוף העמוד הזה. אותו הדבר לגבי שורה בודדה בתחילת עמוד. בקשו לדחוס אותה לעמוד קודם, או להעביר מהעמוד הקודם לעמוד הזה שורה נוספת.
- שורות שמתחילות בקו מפריד (ייתכן שאתם קוראים לו מקף) לא נראות טוב. במקום להיראות כחלק מטקסט רץ זה נראה כחלק מרשימה. בקשו מהמעמד/ת לדחוף את הקו המפריד לסוף שורה קודמת, או להוריד מילה מסוף השורה הקודמת לתחילת השורה הזאת. לפעמים אפשר להפוך את הקו המפריד לפסיק בסוף השורה הקודמת ולפתור את הבעיה כך.
- יש לכם הערות שוליים בספר? ודאו שלא נשמטה אף אחת מהן, וכל הסדר השתבש. אך לאחרונה קראתי ספר עיון שיצא בהוצאת ספרים מסחרית גדולה ומוכרת, שבו כנראה נשמטה הערת שוליים אחת וכל הסדר השתבש. אתה מחפש את הערה 132, ומגלה שהתוכן שאמור להיות כתוב בה נמצא בכלל בהערה 133. כשמגלים את זה אחרי ההדפסה של כך וכך מאות או אלפי עותקים, נשאר לך רק לדפוק את הראש בקיר.
- אם בספר יש תמונות – חשוב לוודא שהכתוביות שלהן הגיעו לתמונות הנכונות. כך גם בגרפים, איורים ושאר אמצעים חזותיים.
- יש בספר ניקוד? אפילו במילים בודדות? שימו לב שהוא נשאר במקומו ולא טייל הצידה.
- למשקיענים – הדפיסו את הקובץ בגודל שבו הוא אמור להיות. ככה תראו אותו הכי טוב.
- חשוב לדעת: כל נגיעה של המעמד/ת בעימוד עלולה לגרור תזוזות בלתי רצויות. לכן אחרי התיקונים חשוב מאוד לוודא שהם נעשו כמו שצריך וכמובן – ששום דבר אחר לא התקלקל. כן. מדובר בקריאה נוספת. אני יודעת, נמאס לכם. לא, אתם לא יכולים לוותר עליה.
והכי הכי חשוב: להתאזר בסבלנות. כל שגיאה שתמצאו עכשיו הרבה הרבה פחות מבאסת מכל שגיאה שתמצאו כשהספר יוצע למכירה.
בהצלחה!
אה, חשוב: אם יש לכם המלצות נוספות – תהיו חברים ותכתבו אותם בהערות כאן למטה. לטובת הכלל.